ΠΩΣ Η ΕΞΩΘΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΠΩΣ Η ΕΞΩΘΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι φρέσκες και ήπια μαγειρεμένες τροφές σκύλου και γάτας περιέχουν όλα τα αρχικά θρεπτικά συστατικά τους, αλλά όταν εφαρμόζεται υψηλή θερμότητα και πίεση για την παραγωγή των εξωθημένων κροκετών (που αποτελούν το 95% των διαθέσιμων ξηρών τροφών στην παγκόσμια αγορά), αλλάζει η μοριακή δομή των πρωτεϊνών, καθώς και το θρεπτικό περιεχόμενο του τροφίμου. Οι ερευνητές αποφάσισαν να ανακαλύψουν εάν η προσθήκη φρέσκου κρέατος κοτόπουλου στο μείγμα θα βοηθούσε.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η εφαρμογή της διαδικασίας εξώθησης στο φρέσκο ​​κρέας κοτόπουλου δεν το καθιστά πιο εύπεπτο από λιγότερες πηγές πρωτεΐνης στις υπερεπεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια.

Η εξώθηση, η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των περισσότερων ξηρών τροφών σκύλου και γάτας, αλλάζει τη μοριακή δομή ορισμένων συστατικών – ιδίως της ζωικής πρωτεΐνης - και καταστρέφει το θρεπτικό περιεχόμενο άλλων.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να ταΐσετε το κατοικίδιο ζώο σας με κροκέτες, προτιμήστε αυτές που είναι όσο πιο ήπια επεξεργασμένες (μαγειρεμένες, ψυχρής έκθλιψης) και προσθέστε σε αυτές και φρέσκα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για τους σκύλους (κρέας, λαχανικά κλπ).

Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, η βιομηχανία υπερεπεξεργασμένων τροφών για ζώα συντροφιάς παραμένει πολύ απασχολημένη αναζητώντας «νέα» φθηνά συστατικά (συχνά υποπροϊόντα της ανθρώπινης βιομηχανίας τροφίμων που ανακυκλώνονται σε κάτι που μπορεί να πωληθεί) για χρήση στις συνταγές τροφών για σκύλους και γάτες.

Η βιομηχανία μετράει επίσης τακτικά τα κατώτερα συστατικά της σε σχέση με το πραγματικό φρέσκο ​​ζωικό κρέας για να δει αν μπορούν να βρουν ένα σημείο διάκρισης που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν έναντι των φρέσκων τροφών. Για παράδειγμα, εδώ είναι ένας τυπικός τίτλος σε ένα περιοδικό βιομηχανίας τροφίμων για κατοικίδια: "Η πεπτικότητα των πρωτεϊνών υποπροϊόντων μπορεί να συναγωνιστεί το φρέσκο ​​κοτόπουλο".

Η δημοφιλής διαδικασία παραγωγής εξώθηση καταστρέφει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα φρέσκα τρόφιμα

Το 2017, ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής διεξήγαγαν μια μελέτη για να δουν εάν η προσθήκη φρέσκου κρέατος κοτόπουλου σε επεξεργασμένη τροφή σκύλου που παρασκευάζεται με υδρολυμένη πρωτεΐνη σολομού και γεύμα πουλερικών αύξησε την πεπτικότητα των πρωτεϊνών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εξωθημένο κρέας κοτόπουλου δεν βελτίωσε την πεπτικότητα γιατί όπως σωστά παρατήρησαν οι ερευνητές, «η εξώθηση φαινόταν να αναιρεί την υψηλότερη πεπτικότητα» του κοτόπουλου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «η θερμότητα κατά την εξώθηση μπορεί να είναι ο ένοχος για τη μείωση της θρεπτικής αξίας του ωμού κοτόπουλου». Παρατήρησαν ότι η πεπτικότητα ενός αμινοξέος, ειδικά για το ασπαρτικό οξύ και την κυστεΐνη, που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, «αποκάλυψαν μια δυσανάλογη μείωση όταν δοκιμάζονται στο εξωθημένο τρόφιμο σε σύγκριση με όταν δοκιμάζονται μόνα τους».

Και πάλι, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Οι ωμές τροφές περιέχουν όλα τα αρχικά θρεπτικά συστατικά τους — θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά το μαγείρεμα οποιουδήποτε είδους, και ειδικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή και παρατεταμένη θερμότητα, συν την εξώθηση, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υπερεπεξεργασμένων τροφών για κατοικίδια.

Ας δούμε λοιπόν ξανά τον τίτλο του άρθρου του περιοδικού: «Η πεπτικότητα των πρωτεϊνών υποπροϊόντων μπορεί να συναγωνιστεί το φρέσκο ​​κοτόπουλο». Ένας πιο ακριβής τίτλος θα ήταν: "Η θερμική εξώθηση σκοτώνει ζωτικά θρεπτικά συστατικά στο φρέσκο ​​κρέας κοτόπουλου, καθιστώντας το εξωθημένο κρέας κοτόπουλου σε επεξεργασμένες τροφές για σκύλους όχι πιο εύπεπτο από την υδρόλυση πρωτεΐνης σολομού (SPH) ή το γεύμα πουλερικών".

Για την ιστορία, το SPH κατασκευάστηκε από ένα μείγμα σπλάχνων (έντερα), κεφαλών και σκελετών σολομού που προκαλεί φίμωση. Όσο για το γεύμα πουλερικών, εδώ είναι ο ορισμός της AAFCO:

«Το Άλευρο πουλερικών είναι το ξηρό τετηγμένο προϊόν από συνδυασμό καθαρής σάρκας και δέρματος με ή χωρίς συνοδευτικό κόκαλο, που προέρχεται από μέρη ή ολόκληρα σφάγια πουλερικών ή συνδυασμό αυτών, χωρίς φτερά, κεφάλια, πόδια και εντόσθια. Πρέπει να είναι κατάλληλο για χρήση σε ζωοτροφές. Εάν φέρει ένα περιγραφικό όνομα στο είδος του, πρέπει να αντιστοιχεί σε αυτό.»

Για όσους από εσάς δεν είστε εξοικειωμένοι με τα συστατικά του USDA που έχουν ελεγχθεί και αποτύχει στις περισσότερες εμπορικές τροφές για κατοικίδια, το γεύμα πουλερικών θεωρείται ένα βήμα παραπάνω από το γεύμα υποπροϊόντων πουλερικών, επειδή το τελευταίο περιέχει «λαιμούς, πόδια, μη αναπτυγμένα αυγά και έντερα .» Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά είδη πτηνών εμπίπτουν στην κατηγορία των «πουλερικών», συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, των γαλοπούλων, των πάπιων, των χήνων, των περιστεριών, των φραγκόκοτων, των ορτυκιών, της στρουθοκαμήλου και άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Πώς η παραγωγική διαδικασία εξώθηση βλάπτει τα συστατικά των ξηρών τροφών για κατοικίδια

Η εξώθηση είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια για να μετατρέψουν τα μείγματα συστατικών σε κροκέτες. Περίπου το 95% των ξηρών τροφών κατοικίδιων ζώων παρασκευάζονται με τη διαδικασία της εξώθησης. Η εξώθηση παρτίδων συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας θεωρείται πρόκληση από τους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια, γεγονός που μας λέει ότι συμβαίνουν ανεπιθύμητες αλλαγές στο ζωικό κρέας κατά την εξώθηση.

Δείτε πώς λειτουργεί η διαδικασία: Οι παρτίδες συστατικών τροφής για σκύλους ή γάτες αναμειγνύονται, κόβονται και θερμαίνονται υπό υψηλή πίεση, περνούν μέσω μιας βίδας σε σχήμα σπειροειδούς σχήματος (είτε μιας βίδας είτε μιας διπλής βίδας) και στη συνέχεια μέσω της μήτρας της μηχανής εξώθησης. Το αποτέλεσμα ονομάζεται εξώθηση, το οποίο είναι ένα προϊόν που μοιάζει με κορδέλα που στη συνέχεια κόβεται με μαχαίρι και στεγνώνει.

Η διαδικασία εξώθησης περιλαμβάνει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνονται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία και ότι το στέγνωμα της τροφής για κατοικίδια στους 160°C (320°F) έως 180°C (356°F) μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θρεπτική τους αξία.

Σε κροκέτες μικρού μεγέθους (4 mm ή περίπου 0,16 ίντσες), μια θερμοκρασία ξήρανσης 200°C (392°F) μείωσε τις συγκεντρώσεις των αμινοξέων προλίνη, ολική λυσίνη και αντιδραστική λυσίνη.

Επίσης, μείωσε σημαντικά τις συγκεντρώσεις των απαραίτητων λιπαρών οξέων λινολενικού (ωμέγα-3) και λινολεϊκού (ωμέγα-6) και αύξησε τη συγκέντρωση ελαϊκού οξέος (μονοακόρεστα ωμέγα-9). Το τρομακτικό μέρος είναι πόσο επιζήμια είναι η θερμότητα για τα εύθραυστα λιπαρά οξέα. Η αύξηση του ελαϊκού οξέος μπορεί να υποδηλώνει οξείδωση λιπιδίων (κατεστραμμένα λίπη) των μικρότερων κροκετών κατά τη διαδικασία ξήρανσης.

Η οξείδωση των λιπιδίων μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες γεύσεις και αρώματα, καθώς και δυνητικά τοξικές ενώσεις που προκαλούν βλάβη όταν καταναλώνονται.

Η υψηλή θερμοκρασία που χρησιμοποιείται στην εξώθηση και το σύντομο χρονικό διάστημα για την επεξεργασία (κάτω από πέντε λεπτά) δημιουργεί συνεχείς χημικές και φυσικές αλλοιώσεις στο μείγμα των συστατικών. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν απώλεια βιταμινών και μετουσίωση πρωτεΐνης (δηλαδή αλλαγή της μοριακής δομής της πρωτεΐνης).

Μία από τις πιο βλαβερές για την υγεία παρενέργειες από την κατανάλωση εξωθημένων τροφίμων για μια ζωή είναι η μαζική κατανάλωση προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσηςεπιβλαβείς ενώσεις που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής και επηρεάζουν αρνητικά τη μακροπρόθεσμη λειτουργία κάθε συστήματος οργάνων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΨΥΧΡΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Η εξώθηση καταστρέφει τις βιταμίνες, αναδομεί τα μόρια πρωτεΐνης

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2008 από την Animal Nutrition Group στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, η διαδικασία εξώθησης καταστρέφει κυρίως τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη Ε και τις βιταμίνες της ομάδας Β σε μείγματα συστατικών ξηρής τροφής. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τις βιταμίνες D ή K για την έκθεση.

Το ποσοστό απώλειας βιταμινών κατά την εξώθηση ποικίλλει ευρέως, από χαμηλή απώλεια θειαμίνης 4% έως υψηλή απώλεια βιταμίνης Α 65%. Και να έχετε κατά νου ότι οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει — πρέπει να παρέχονται καθημερινά μέσω της διατροφής.

Οι πηγές πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται στις ξηρές τροφές για κατοικίδια είναι συχνά ένας συνδυασμός ζωικών και φυτικών. Οι λιγότερο δαπανηρές φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν αμινοξέα επαρκή για τις διατροφικές ανάγκες των σαρκοφάγων σκύλων και γατών, γι' αυτό και οι φυτικές τροφές για κατοικίδια χρειάζονται τόσα πολλά συνθετικά συμπληρώματα για να φέρουν την ένδειξη "πλήρης και ισορροπημένη" σύμφωνα με τα πρότυπα AAFCO.

Τα αμινοξέα δεν είναι καλά κατά τη διάρκεια της εξώθησης. Μια μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση Animal Nutrition Group «… παρατήρησε μια μεγάλη υπερεκτίμηση της διαθέσιμης περιεκτικότητας σε λυσίνη, έτσι ώστε το πρότυπο αμινοξέων σε σχέση με τη λυσίνη σε αυτές τις τροφές μπορεί να μην είναι το βέλτιστο για την προαγωγή της υγείας».

Κατά τη γνώμη μου, η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων φρέσκου κρέατος (έναντι φυτικής πρωτεΐνης) και η μείωση των αμινοξέων λόγω τεχνικών επεξεργασίας μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που βλέπουμε περισσότερες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας (DCM) σε πολλά ζώα συντροφιάς σήμερα.

Η έκθεση συνεχίζει, «Εκτός από τη λυσίνη, άλλα αμινοξέα όπως η αργινίνη, η τρυπτοφάνη, η κυστεΐνη και η ιστιδίνη μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τη διαδικασία εξώθησης. Ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να είναι τα θειούχα αμινοξέα (κυστεΐνη και μεθειονίνη) που συχνά είναι περιοριστικά στις τροφές για τις γάτες, καθώς αυτά τα αμινοξέα είναι ευαίσθητα στην οξείδωση».

Όχι τυχαία, είναι τα αμινοξέα κυστεΐνη και μεθειονίνη που χρειάζονται οι σκύλοι για να παράγουν ταυρίνη και η ανεπάρκεια ταυρίνης είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων σε ένα κατοικίδιο. Η ταυρίνη βρίσκεται μόνο στα θαλασσινά και στο κρέας (δεν υπάρχει ταυρίνη στα δημητριακά ή στα φυτικά υλικά), πράγμα που σημαίνει ότι οι γάτες κινδυνεύουν επίσης από καρδιακές παθήσεις εάν δεν καταναλώνουν τροφές με βάση το κρέας.

Στην περίπτωση των φυτικών πρωτεϊνών όπως η σόγια και το καλαμπόκι, η μετουσίωση καθιστά ευκολότερη την πέψη αυτών των βιολογικά ακατάλληλων τροφών από τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, η μετουσίωση είναι ωφέλιμη για τις πρωτεΐνες με βάση το κρέας μόνο εάν οι πηγές πρωτεΐνης είναι κατώτερες, κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των δημοφιλών διατροφών ξηρών τροφών για σκύλους και γάτες.

Τα υποπροϊόντα τετηγμένου κρέατος είναι μια κοινή πηγή πρωτεΐνης στις ξηρές τροφές για κατοικίδια και είναι πράγματι δύσκολο για τους σκύλους και τις γάτες να αφομοιωθούν και να αφομοιωθούν. Η μετουσίωση λαμβάνει χώρα πρώτα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, η οποία μετατρέπει τα απόβλητα του σφαγείου σε κρεατάλευρα (οι σκόνες αποξηραμένου κρέατος μεταφέρονται ευκολότερα) και ξανά κατά τη διαδικασία εξώθησης. Η μετουσίωση διασπά και τροποποιεί τη δομή της πρωτεΐνης.

Δυστυχώς, συμβαίνει επίσης μετουσίωση του κρέατος υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται σε ξηρές τροφές για κατοικίδια ανθρώπινης ποιότητας. Η μετουσίωση της βιολογικά κατάλληλης πρωτεΐνης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιτυγχάνεται με το ζωικό κρέας με βάση τα δημητριακά και χαμηλής ποιότητας. Η μετουσίωση κάνει αυτές τις άλλοτε υγιείς πρωτεΐνες πιο δύσκολο να αφομοιωθούν και να αφομοιωθούν από τον σκύλο ή τη γάτα σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πεπτικότητα των πρωτεϊνών μειώθηκε στη νορβηγική μελέτη τροφών για κατοικίδια - το φρέσκο ​​κρέας κοτόπουλου υποβλήθηκε στη διαδικασία εξώθησης.

ΟΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ (ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ, ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΕΣ) ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ESHOP ΜΑΣ!



Είστε έτοιμοι να ταΐσετε τον σκύλο σας με φρέσκες ή/και ήπια επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές?

Εάν είστε τακτικός επισκέπτης εδώ, ξέρετε ότι υποστηρίζουμε να ταΐζετε τον σκύλο ή τη γάτα σας με την υψηλότερη ποιότητα διατροφής που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Οι πέντε κορυφαίοι τύποι τροφών για κατοικίδια που προτείνουμε είναι μια ποικιλία από διατροφικά ισορροπημένες, μη επεξεργασμένες (ζωντανές) ή ελάχιστα επεξεργασμένες (κατεψυγμένες, ψυχρής έκθλιψης, αποξηραμένες στον αέρα ή λυοφιλοποιημένες), ήπια δηλαδή επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο στόχος της διατροφής των κατοικίδιων με μια τροφή με την οποία μπορούν πραγματικά να ευδοκιμήσουν είναι να μιμηθούν τη διατροφή των προγόνων τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η βασική μου σύσταση είναι να ταΐζετε το κατοικίδιο ζώο σας (και τον εαυτό σας) όσο περισσότερη ακατέργαστη, φρέσκια τροφή μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να ταΐσετε μια εντελώς φρέσκια, ζωντανή, ωμή ή απαλά μαγειρεμένη διατροφή, προσφέρετε αντ' αυτού φρέσκες, ήπια μαγειρεμένες, αποξηραμένες, ψυχρής έκθλιψης τροφές και λιχουδιές σκύλου και γάτας. Η έρευνα δείχνει ότι η παροχή οποιασδήποτε ποσότητας υγιεινής τροφής σε σκύλους και γάτες είναι καλύτερη από την απουσία υγιεινής τροφής.

Άλλες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη: Ταΐστε, για παράδειγμα, δύο έως τέσσερα γεύματα φρέσκων τροφών από τα 14 την εβδομάδα ή κάντε ένα διαχωρισμό 50/50, που σημαίνει ότι ένα γεύμα την ημέρα είναι επεξεργασμένη τροφή για κατοικίδια και το άλλο γεύμα με φρέσκια ή ήπια επεξεργασμένη τροφή . Κάντε μικρά βήματα για να παρέχετε την καλύτερη διατροφή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά για τον σκύλο ή τη γάτα σας και να έχετε κατά νου ότι οποιαδήποτε ποσότητα λιχουδιών και γευμάτων φρέσκων τροφών κατάλληλων για το είδος είναι καλύτερη από κανένα.

Κάθε μπουκιά τροφής που καταπίνει το κατοικίδιο ζώο σας είναι είτε θεραπευτική είτε επιβλαβής. Όλα τα τρόφιμα επηρεάζουν τον οργανισμό με κάποιο τρόπο. Όσο περισσότερα φρέσκα, ζωντανά, ολόκληρα, ήπια επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνει ο σκύλος ή η γάτα σας, τόσο το καλύτερο για την ευζωία του.

Πηγές και αναφορές:

https://www.barkandwhiskers.com/kibble-processing/

PetfoodIndustry.com, March 22, 2017

Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, January 3, 2017

AAFCO

PetfoodIndustry.com, April 14, 2011

Q.D. Tran, 2008. Extrusion Processing: Effects on Dry Canine Diets

 
Επιστροφή στο ιστολόγιο